Įgyvendintas Erasmus+ projekto „Svajukų dramblionės“ antrasis mobilumas

Įgyvendintas antrasis jaunimo klubo „Spindulys“  Erasmus+  KA155 projekto „Svajukų dramblionės” 2023-1-LT02-KA155-YOU-000149350 mobilumas. Projekto tikslas – suteikti mažiau galimybių turintiems jaunuoliams galimybę susipažinti su Europos kultūra ir tradicijomis. Aštuoniolikmečiams skirta parama leistis į kelionę įgyti vertingų žinių, gyvenimo įgūdžių ir gebėjimų. DiscoverEu projektai skatina jaunuolius tvariai keliauti ir ugdo atsakingą jų požiūrį į aplinką. 

Penki Gruzdžių ir Šakynos krašto aštuoniolikmečiai leidosi į savo 9 parų svajonių kelionę Europoje. Projekto dalyviai patys sudarinėjo kelionės traukiniais planą, rinkosi lankytinus objektus, nakvynės vietas, iš anksto pirko bilietus, rezervavo vietas. Jaunuoliai aplankė didžiuosius Čekijos, Vokietijos, Prancūzijos, Lenkijos miestus. 

Prahoje jaunuoliai lankėsi LEGO muziejuje, senamiestyje, kopė į Karolio tilto bokštą, susipažino su astronominio laikrodžio istorija. Miunchene sudalyvavome „Springfest“ festivalyje, sužavėjo krašto tautinė apranga,  jaunimo patriotiškumas ir gebėjimas linksmintis pagal folklorines dainas. Vaikinai aplankė BMW muziejų ir olimpinį miestelį ir jo bokštą, merginos paliko miesto šurmulį ir išvažiavo į Bavarijos pasakų karaliaus Noišvanšteino ir Hohenšvango  pilis. Paryžiuje kopėme į Eifelio bokštą, lankėmės Luvro muziejuje. Trumpam naktį užsukome į Berlyną, pėsčiomis kirtome jo sieną, pasiilgtos lietuviškos muzikos klausėmės mažiausioje Europos diskotekoje. Viena iš projekte numatytų svajonių – pamatyti gyvą dramblį – mūsų laukė Varšuvoje. Radome juos netgi du, stebėjome jų santykius, žavėjomės jų didybe.

Kelionė išvargino, bet patirtys išmokė analizuoti, vertinti situacijas, spręsti problemas, priimti sprendimus ir jų pasekmes.

Projektas finansuotas pagal ERASMUS+ KA155 „DiscoverEU inclusion action” programą. Dotaciją skyrė Jaunimo reikalų agentūra.


Projekto vadovė Asta Lengvenienė